7/9/12

ORÍGENS DEL CICLISME 1/2

Tot i que tot sembla que va començar amb el primer Tour de França al 1903, en realitat ja feia 34 anys que la història habia començat, i de quina manera!
A continuació us faig partíceps d'algunes dades impactants extretes del pròleg del llibre "Inventando el ciclismo" de Charles Terront, editat per Cultura Ciclista.
Al 1869 es va disputar la primera gran cursa de carretera entre París i Rouen. 120 valens van prendre la sortida, però s'habien inscrit 323 ciclistes. Poden semblar pocs participants, però no està malament si tenim en compte que el velocípede feia només dos anys que s'habia presentat en societat. Eren màquines de 40 kilos de ferro forjat, amb rodes de gran diàmetre de fusta amb un aro metàlic en el perímetre, roda de carro, baja.
El guanyador va completar els 123 kilòmetres en 10 hores y 25 minuts, a 11,8 km/h de velocitat mitjana.
Al juny de 1873 va tenir lloc una de les primeres excursions de llarga distància. Els membres del club de Middlesex van cubrir els 1.278 kilòmetres entre Londres i el punt més boreal de Gran Bretanya, al cap d'amunt d'Escòcia. Feien 96, 6 kilòmetres al dia i van trigar 14 dies
Es calcula que al 1881 al Regne Unit van tenir lloc unes 1000 curses.
A banda de les curses en línea entre dues ciutats, que eren dures i perilloses donat el mal estat dels camins i que els velocípedes eren altament inestables, ja que el ciclista va molt alt i a sobre de la roda davantera (sortien pel davant a la mínima pedra amb la que topàven. Pensem que les rodes eren de 130 a 150 cm i que les bieles anaven directes a la roda, rotllo fixie), les curses que es van fer més populars eren les de pista i la cursa estrella eren els 6 dies. Eren 6 per que diumenge era festa i el reglament era molt bàsic, a veure qui fa més kilòmetres en 6 dies.
A finals del segle XIX les curses de pista van esdevenir tant populars que atreien a multituds d'entre 10.000 i 15.000 espectadors que pagàven entrada.
El primer diari esportiu de la història es va fundar a França al 1892 i es va dir Le Veló.
Es pot afirmar, per tant, que el ciclisme va ser el primer esport de masses, molt abans que el futbol.
Terront al 1922 amb el velocípede Michauline amb que va començar a competir  i que es van  presentar al 1867 a l'Exposició Universal de París.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada