27/1/10

LUCHON-BAIONA 2010

A l’any següent, el Tour de França va incorporar els Alps a la seva ruta atacant el Galibier però l'etapa Luchon-Baiona no es va fer. De fet no s’ha tornat a repetir mai més en tota la història del Tour. Aquest estiu farà 100 anys d’aquella mítica proesa que va canviar la història del ciclisme i per celebrar-ho els organitzadors faran pujar als corredors 2 vegades el Tourmalet. La 16a etapa serà Bagnères-de-Luchon-Pau de 194 km fent els 5 primers colls de la mítica Luchon-Baiona, Col de Peyresourde, Col d’Aspin, Col du Tourmalet per La Mongie, Col du Soulor i Col d’Aubisque.

Armstrong atacant a Basso al pas per La Mongie al 2004.

A l’endemà, la 17 etapa que serà el 21 de juliol de 2010, exactament 100 anys després de la Luchon-Baiona, el Tour farà Pau- Col du Tourmalet de 174 km per homanetjar a Lapize i companyia. Però tot i que no s’ha tornat a fer mai en competició, la Luchon-Baiona es continua fent gràcies a quatre apassionats, i quan dic quatre no és un eufemisme sinó que literalment van ser quatre fanàtics amants de la bicicleta, Calanne, Janot, Duffaurel i Lapoubleque al 1932 van emular als seus ídols i van completar la primera Luchon-Baiona cicloturista.

Ciclistes del 1932 saltant un pas a nivell.

Des d’aleshores es fa cada dos anys. Fins fa poc s’alternava el sentit i un any era Luchon-Baiona i dos anys després es feia Baiona-Luchon, més dura encara ja que començaves a fer els ports quan ja portàves 180 kilòmetres a les cames. Fa poc es va decidir mantenir sempre el sentit de la original Luchon-Baiona així només sortir s’afronta el Peyresourde (13,5 km al 7,1% de mitjana) seguit de l’Aspin (12 km al 6,5%) el descens del qual empalma amb el mític Tourmalet per La Mongie(17 km al 7,4%), poc després es puja el Soulor (19,5 km al 5,2%) i després s’afronta el darrer gegant de la jornada, l’Aubisque (7 km al 5,1%). Després del llarg i preciós descens comença el que es pot definir com la segona part del recorregut, uns 180 km amb només un port menor, l’Osquich i moltes tatxueles.

El recorregut és preciós, el repte és enorme, la hisòria que hi ha al darrera inconmensurable i a demés aquest any celebrem el centenari! Uns quants Hunchbacks i Roulaix no podem deixar passar aquesta oportuntat i ens hem apuntat a la marxa Luchon-Baiona 2010, la que serà la 43a edició.
Algunes dades pràctiques per als que us estigueu picant i vulgueu venir.
Són 326,5 km amb 5257 metres de desnivell positiu acumulat i la organització dona 33 hores per fer-la. La sortida és entre les 7 i les 9 del matí del dissabte 12 de juny. La marxa té lloc per carreteres obertes i per tant cal respectar les normes de transit. S’ha de passar pe uns punts de control obligaoris on hi ha els avituallaments. Es pot parar a dormir però nosaltres intentarem fer-ho sense parar i arribar el mateix dissabte a Baiona abans de que es faci de nit. Si algú no en te prou en acabar-la i vulgui anar a per el rècord, sapigueu està intacte des del 1999 i pertany al donostiarra José Luis García que va fer 11h50min.Les inscripcions les podeu fer al web de la Federació Francesa CicloTurisme i el preu és de 16€, 10 € per als federats a la FFCT i gratuita per menors de 18 anys.

4 comentaris:

  1. dents llargues.......
    el record esta en 12h!!!! la que ens caurà...

    ResponElimina
  2. Lo mejor de la Luchon-Bayona es que no hay que pillar avión para ir jijijiji

    ResponElimina
  3. Gracies Juanito!!!

    Grande Luchon-Bayona!!!! Si finalment no vaig a Niza igual m'apunto!!! Em tira molt!!!

    ResponElimina