24/10/12

CHRIS KING

Chris King, la mítica marca de components, direccions, amb el que van començar, rodaments per eixos de pedalier, boixes... i recentment bicicletes Cielo. Tot amb un clar segell de alta qualitat, funcionament inmillorable i durabilitat extrema. Tot aquests atributs dels seus productes no arriben sols ni per atzar, son fruit d'una manera de fer, d'una passió per fer les coses be, cuidant els detalls, les materies primeres, els processos de treball... però a mida que s'aprofundeix en l'interior de l'empresa que Chris King va fundar ara fa 36 anys a California el nivell de sorpresa va en augment, no en va Chris King va ser un dels 11 empresaris a qui la Casa Blanca va convidar per formar part d'una comissió d'experts per fer un estudi de com millorar la competitivitat dels petits i mitjanes empreses nordamericanes.
Alguns detalls dels que us parlava. És evident que totes les matèries primeres son d'origen USA i d'això n'estan molt orgullosos, però també totes les eines i tota la maquinària. Maquinària que moltes vegades s'han fabricat ells mateixos i que fan durar més de 15 anys i que mimen, cuiden i reparen per que en durin molts més. Se les estimen!
Tot i ser una petita empresa metalúrgica on fressen, tallen, llimen, puleixen... molts kilos de metalls, és un model reconegut d'empresa medioambientalment sostenible. Utilitzen aditius naturals sempre que poden, com l'oli de soja per refrigerar serres i broques. El 98 % d'aquest oli es recupera i es reutilitza una vegada rera l'altra. Els encenals de metall es recullen i es premsen per enviar-los a reciclar.
Aquestes mesures, a més a més de protegir el planeta, fan que l'ambient sigui amable pels seus treballadors que cuida tant com pot. Ha muntat un restaurant que gestionen dos dels més famosos xefs de Portland, que cuinen sempre aliments de cultiu biològic i de proximitat. Fins i tot el cafè, ha estat especialment triat pel mateix Chris, que n'és un apassionat, i és d'un productor petit que tora cada dia els grans de les mescles exactes dels millors grans...
S'ha preocupat dincentivar l'ús de la bici com a medi de locomoció dels ses treballadors i té un pla elaboradíssim. Per cada milla que facin per anar a la feina en bici reben un descompte de 66 cèntims en el restaurant-cafeteria. Si durant els mesos de maig i setembre van cada dia a la feina en bici els donen dos dies extra de festa. L'any passat va fer descomptes de cafeteria per valor de 29.000 $ i va donar 190 dies de festa. Vol dir que 80 dels 96 empleats van anar cada dia a la feina en bici gràcies a que al jefe se li ha ficat al cap. Si, al mateix que ara fa 36 anys, va deixar el mon de les eines mèdiques per que se li va ficar al cap dedicar el seu talent treballant el metall en fabricar els millors rodaments per fer les millors direccions de bicicleta del mon. Un model a seguir!
No en tenia prou amb els components que al 2008 va reiniciar la fabricació de les Cielo. Quadres d'acer soldats i pintats a mà a la fàbrica Chris King a preus molt raonables. Què més es pot demanar? Un cafè?

En el procés de fabricació, les peces es van col·locant en oueres reciclades.
Enlloc d'aditius altament contaminants, per lubricar els processos de tall del metll a Chris King s'utilitza  oli de soja i  han desenvolupat un sistema per recollir els vapors d'aquest oli per netejar l'aire que es respira i es fan condensar els gasos, recuperant el 98% de l'oli per poder reutilitzar-lo.
Només el 20% del metall acaba en els compnents que comprem. El 80% restant acaba en llimadures que son recollides, aspirades i premsades en aquests pucks per dur-los a reciclar.
Parking per als treballadors que es desplacin a la feina en bici. Està ple gràcies al programa riding to work que Chris King ha posat en marxa per incentivar l'us de la bici urbana entre els seus treballadors. 
2 bons xefs de Portland que lideraven restaurants de moda van ser fitxats pe Chris King per preparar els menus de la cafeteria per als seus empleats. Els productes son sempre de productors de proximitat i de la màxima qualitat i el cost del menú només repercuteix el cost dels aliments.
Chris King va començar a fer les Cielo al 1978 però uns anys més tard ho va deixar per centrar-se en la manofactura de direccions dalta qualitat.
Al 2008 va fitxar a en Jay Sycip per reneixer Cielo en un racó de la nova seu de Chris King a Portland. Acualment fan uns 300 quadres a l'any. Carretera, touring, ciclocross i Btt 29", sempre en acer.
Segona Cielo! La primera li van robar al Chris King a finals dels 70 quan encara estàven a Santa Barbara, CA.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada